Naar het eerste middelbaar!
Nog even wachten? Kies hieronder voor 1A, 1B of onze Labs.
Heb je een attest van het lager onderwijs, dan sluit je aan in 1A.
Heb je geen attest van het basisonderwijs, dan sluit je aan in 1B.
Bekijk onze video voor meer informatie over de projectdagen.
Met onze keuzevakken (Labs) kan jouw zoon of dochter zich specialiseren en verdiepen in de door hem of haar gewenste materie.
We zijn met dit concept uniek in Vlaanderen. Laat je onderdompelen in een nieuwe wereld of verbeter je op een vertrouwd terrein!
In het eerste jaar kan je kiezen voor 4u Sport of Latijn Lab of 2 x 2u Labs uit onderstaande tabel.
Maak één keuze uit elke kolom. Zorg ervoor dat je 2 verschillende Labs kiest:
Je hebt ongetwijfeld applicaties en programma's ontdekt die je leven er beter of leuker op maken,
denk maar aan Instagram, TikTok, ...
Je hebt zin om je te verdiepen in de wondere wereld van het wereldwijde web.
Wat zal je hier leren?
IT iets voor jou?
Zin om je vaardigheden verder te verfijnen? Maak je liever iets dan het te gebruiken? Dan is IT-lab zeker iets voor jou!
Ben je geïnteresseerd in natuur en wetenschappen?
Je hebt zin om je te verdiepen in de wondere wereld van het wereldwijde web.
Wat zal je hier leren?
Een combinatie van wetenschappen: analyseren van het wat, hoe en waarom?
Hoe?
Zelf experimenten leren uitvoeren, waarnemingen en metingen doen bij planten en dieren en microscopisch onderzoek verrichten. Deze resultaten in grafieken omzetten en analyseren.
Wetenschappen, iets voor jou?
Heb je een dosis nieuwsgierigheid naar het wat, hoe en waarom van de natuur? Kan je nauwkeurig werken? Wil je verder in een wetenschappelijke richting? Dan zit er vast en zeker een Einstein in jou en is ons science-lab je op het lijf geschreven!
Je kan je leven niet meer voorstellen zonder technologie... en het wordt hoe langer hoe belangrijker een minimum aan technisch inzicht te hebben om de dagdagelijkse probleempjes de baas te kunnen.
Wat?
Leren hoe techniek werkt, deze techniek kunnen toepassen, de invoed van technieken kunnen duiden.
Hoe?
Je wordt met praktische opdrachten en situaties geconfronteerd. Een racewagen maken, een robotbij, een vogelhuisje timmeren, stereobox met audioaansluiting voor je gsm ontwikkelen,...
Je werkt interactief en hebt tastbaar bewijs van je prestaties.
Techniek, iets voor jou?
Je hoeft geen technologisch wonder te zijn maar de interesse moet er wel zijn. Als je gefascineerd bent en niet bang bent om de handen uit de mouwen te steken, kan je hier heel wat van opsteken en is techniek je op het lijf geschreven!
Zie je jezelf al op de planken staan?
Wat?
Alles wat met muziek te maken heeft. Enerzijds de muziekgeschiedenis rond verschillende muziekgenres zoals blues, jazz, disco, soul, pop, rock, anderzijds een heel repertoire rond deze muziekstijlen.
Hoe?
Je werkt toe naar effectief muziek spelen/maken! Zo gebruiken jullie zelfs emmers om jullie muzikaal talent op los te laten...
Muziek, iets voor jou?
Je hoeft niet muzikaal aangelegd te zijn maar een goed gevoel voor ritme hebben, helpt wel!
Heb je last van muzikale kriebels? Dan ben jij zeker welkom!
De actualiteit is brandend heet!
Heb jij ook een app op jouw telefoon waarlangs het nieuws binnenkomt? Vind jij het belangrijk om het nieuws te volgen en te begrijpen?
Nieuws saai?
Is nieuws saai? Tuurlijk niet, we gooien het moeilijkere nieuws in een aantal interessante weetjes. Wist je dat Donald Trump de president van de USA is? Natuurlijk! Maar wist je dat hij niet rookt en ook geen alcohol drinkt en dat nooit gedaan heeft?
Wat?
Gaat het altijd over politiek? Neen!
Wat stond er de afgelopen jaren zoal op het programma? Spijbelen voor het klimaat, vluchtelingencrisis, fake news maar ook ons slaappatroon. Een uitgebreid aanbod dus!
Actua, iets voor jou?
We volgen de actualiteit dus op de voet. We werken in groep, discussiëren en debatteren.
Is dit jouw ding?
Dan is actualab!
Je houdt van knutselen? Je steekt graag dingen in elkaar of maakt iets leuks? Dan is Tinker-lab iets voor jou!
Wat?
Een creatieve optie waarbij de thema's aansluiten bij het vak gezinstechnieken, hoofdvak in de richting 'sociale en technische vorming'.
Twee uur per week kan je je creativiteit de vrije loop laten gaan, van cupcakes maken en versieren tot een eigengemaakte pennenzak!
Hoe?
In kleine groepjes maak je systematisch kennis met verschillende creatieve mogelijkheden. Zowel koken (lees bakken en proeven ), stikken en ander handwerk, knutselen zoals bijvoorbeeld kaarsenhoudertjes, enz... staan op het programma.
Ook grote thema's (oa Kerst, Halloween ) bieden inpsiratie genoeg. Je zit in een kleine groep dus 'U vraagt, wij draaien!'.
Gezinstechnieken, iets voor jou?
Een creatief idee en handige handen dat is al wat je nodig hebt!
Een gezonde geest in een gezond lichaam. Een spreekwoord zo oud als de straat maar vandaag de dag nog steeds actueel.
Wat?
Je maakt uitgebreide kennis met de basisbeginselen van schoonheidsverzorging o.a. gelaatsverzorging, hand- en nagelverzorging, make-up, e.d.
Hoe?
Dit doe je niet in theorie maar in praktijk! Laat mama, zus of vriendin zich al maar vasthouden aan de takken van de bomen want binnenkort ben jij een specialist ter zake! Je krijgt de nodige 'knowhow' van de leerkracht mee en dan is het aan jou!
Schoonheidsverzorging, iets voor jou?
Je bent bezig met je uiterlijk of dat van anderen? Je interesseert je in verzorging in de brede zin van het woord? Je kijkt ernaar uit je theorie in praktijk om te zetten? Dan is beauty-lab een kolfje naar je hand!
Wat?
Kennis maken met Romeinse cultuur en gebruiken.
Hoe?
In het Lingua Lab komt ongeveer elke twee weken een ander onderwerp uit de Romeinse ( en zelfs ook Griekse ) cultuur aan bod. Zo maakten de leerlingen dit jaar al Romeins eten, presenteerden ze een romeins gebouw, knutselden ze Romeinse kledij in elkaar, gingen ze op uitstap naar het Gallo-Romeins museum in Tongeren en leerden ze de Romeinse goden en godinnen kennen.
Lingua, iets voor jou?
Wil je je onderdompelen in een nieuwe, onbekende cultuur? Ben je creatief? Werk je zowel graag in groep als zelfstandig?
Dan is Lingua Lab iets voor jou!
Wat?
Niets zo vervelend als op vakantie te zijn en niet te begrijpen waar het over gaat, of erger nog... iets willen bestellen om te eten of te drinken en niet weten hoe.
Hoe?
Tijdens dit keuzeproject werk je aan je communicatieve vaardigheden, maar dan in het Frans en in het Engels. Let op, het is hierbij zeker en vast niet de bedoeling om je om de oren te slaan met extra grammatica, wel om te werken, te spreken en te denken in een andere taal.
Moderne talen, iets voor jou?
Je hoeft hier geen super taalknobbel voor te hebben, het helpt natuurlijk wel. Wanneer je de nodige 'spreekdurf' hebt, kom je al een heel eind!
Wat?
Voor sommige mensen spreken getallen... Je vertrekt vanuit de verschillende cijfercombinaties naar getallen en via berekeningen kom je tot unieke verwezenlijkingen.
Hoe?
Het is niet de bedoeling om je om de oren te slaan met definities en bewijzen...
Nee, hier breng je getallen écht tot leven.
Wiskunde, iets voor jou?
Heb jij wiskundig inzicht? Kan je optellen, aftrekken en vermenigvuldigen zonder dat je erover moet nadenken, zonder rekenmachine?
Kortom ben jij een wiskundeknobbel?
Dan is het Math-lab zeker iets voor jou!
Kan je geen papiertje wit laten? Begin je steeds overal op te schetsen?
Wat?
Creatieve uitwerking in vorm, beeld en kleur van het behandelde thema.
Hoe?
Al doende leert men. Aan de hand van verschillende projecten werk je in groep of alleen aan een bepaald thema. De leerkracht begeleidt je met verschillende technieken, wat artistieke achtergrond, wat kunstgeschiedenis,... Zo wordt de verborgen kunstenaar in jezelf naar boven gebracht.
Crea, iets voor jou?
Je moet geen Van Gogh zijn om je hierin thuis te voelen.
Met creatieve ideeën, een artistiek gevoel of interesse voor kunst ben je al halfweg!
Leef jij je graag uit op sportief vlak?
Wat?
Tijdens sport haal je het beste uit jezelf. Je werkt aan je teamgeest en je doet nog serieus wat aan je conditie.
Hoe?
Gedurende de verschillende weken zal je kennis maken met verschillende sporten en dan hebben we het niet over de coopertest of andere gelijkaardige uitdagingen... Nee, we gaan met je op stap en laten je proeven van "run & bike", zwemmen, squash, Kettlebells...
Teamspirit, sportief gedrag en enthousiasme staan hierbij zeker centraal.
Na deze fysieke inspanning kan je fris gewassen de rest van de dag doorbrengen.
Sport, iets voor jou?
Ben jij sportief? Ben je niet vies van een inspanning? Ga je voor een uitdaging? Je hebt er al zin in? Leef je dan helemaal uit in dit Sports-lab!
Let op! Dit Lab telt 4u per week! Je moet ook een basisconditie hebben, 3km kunnen lopen en minimaal 100 meter kunnen zwemmen!
Latijn behoort tot de oudste studiedomeinen van Europa.
Wat?
In het vak Latijn komen 4 onderdelen aan bod: teksten, woordenschat, spraakkunst & cultuur.
Latijn: Waarom?
Met Latijnse woordenschat kom je verder dan je denkt. Je zal moeilijkere woorden sneller begrijpen, denk maar aan dagdagelijkse begrippen zoals lavabo, video,...
Daarbij komt nog dat heel wat andere Europese talen hun roots hebben in het Latijn.
Teksten
Wanneer je in de lagere school leert lezen, begin je niet meteen met de krant. Dit geldt ook voor Latijn. De teksten die je aanvankelijk leest, zijn wel wat vereenvoudigd. Naarmate je taalkennis toeneemt, worden de teksten telkens een beetje moeilijker. Vanaf het 3de jaar behandel je diverse onderwerpen, waaronder gladiatoren, goden, slaven, de onderwereld,...
Spraakkunst
Losse woorden zeggen op zich niet veel. Spraakkunst verbindt deze woorden tot een geheel. Ook hier hoef je niet de hele Latijnse grammatica te blokken, alleen de meest voorkomende taalverschijnselen.
Grammatica heeft als grote doel bij te dragen tot het begrijpen van de tekst. Bijkomend voordeel is dat je tijdens de lessen Latijn ook leert nadenken over de opbouw van een taal. Heel bruikbaar bij andere talen!
Cultuur
Je hebt ondertussen wel begrepen dat tijdens de lessen Latijn, taal en teksten heel centraal staan. Er wordt ook heel wat aandacht besteed aan de Romeinse leefwereld. Je zal heel wat leren over het dagdagelijkse leven van de Romeinen.
Latijn, iets voor jou?
Heb je belangstelling voor taal, geschiedenis, kunst, mensen, verhalen, ...? Dan zal Latijn je zeker niet teleurstellen!